Opentherm Gateway via WiFi naar Domoticz

Door balk op vrijdag 6 mei 2016 10:31 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 30.236

Ik was al een tijdje aan het denken over een slimme thermostaat of in ieder geval een manier om van buitenaf mijn verwarming te kunnen bedienen. Ik was wel geïnteresseerd in de Thermosmart maar de prijs stond mij tegen. Toen kwam ik een post tegen over de Opentherm Gateway. Dit heeft meerdere voordelen:
  • Een hobbyproject, lekker solderen! Nooit gedaan, wel leuk
  • Goedkoop, kosten waren €30,- ongeveer, plus €10,- voor de ESP
  • Oude vertrouwde thermostaat, beter voor de acceptatie door medebewoners
Mijn situatie:
  • Remeha Calenta boven in huis
  • iSense versie 23
  • Raspberry Pi in de meterkast
  • Domoticz op Raspbian
  • P1 poort wordt uitgelezen
OTGW in elkaar gesoldeerd
Na veel lezen door dit topic en bovengenoemde website besloot ik de componenten te bestellen. Ik besloot om een iets zwaardere voeding te bestellen zodat ik een ESP8266 er op aan kon sluiten. Kortom, wachten op de levering, en solderen maar!
Communicatie (hardware)
Op de route tussen thermostaat en CV ketel kom ik nergens een ethernetkabel tegen dus ik moest iets anders bedenken om de OTGW te laten praten met de Rapberry Pi. De OTGW praat serieel (USB of RS232) en gelukkig bestaan er ESP8266 chips die serieel naar WiFi praten. Ik heb deze ESP12 besteld. Dit is een ESP12 op een bordje met wat extra's, zoals een reset knop, breakout pins en een 5V --> 3,3V conversie.
ESP12
Deze module heb ik als volgt aangesloten op de OTGW. Ik moest ook twee bruggetjes maken om de signalen van de PIC naar de connector te sturen.
http://static.tweakers.net/ext/f/rQwOnDqYWKo7LNyoznOSW48s/medium.jpg
OTGW met ESP module
Ook heb ik een el-cheapo USB 2 serial kabel gekocht.
Communicatie (software)
De ESP is een chip die serieel omzet in WiFi, en weer terug. Er bestaan verschillende firmware projecten die je kunnen helpen. Ik koos voor ESP-Link want die zou moeten werken. Met behulp van ESP-Tool en de el-cheapo serieel-USB kabel heb ik deze firmware op de ESP geladen. Daarna is de ESP een access point waarop je in kan loggen, een lokaal wifi netwerk kiezen en dan is tie verbonden.

Vervolgens de ESP aangesloten op de OTGW en dan krijg je iets als dit:
ESP Console
Ik zie dus alle codes die de OTGW uitspuugt! :)
Dit is gewoon good old Telnet en ook te benaderen op poort 23. In Domoticz was het daarna niet moeilijker dan dit invullen:
http://static.tweakers.net/ext/f/0o8eze3GPwK9ODI63TjdE2zE/medium.png
Het werkt! Althans, bijna alles. Ik kan de gegevens uitlezen maar de temperatuur nog niet aanpassen.

Op mijn Remeha iSense thermostaat moest ik nog een instelling veranderen,

code:
1
Instellingen --> Installateur --> Externe Ingang --> ToestaanEn nu kan ik via Domoticz de gewenste temperatuur instellen!

Volgende: NAS aan en uit wanneer MacBook aan en uit is 01-'17 NAS aan en uit wanneer MacBook aan en uit is

ReactiesDoor Tweakers user balk, vrijdag 6 mei 2016 18:41

hehe, inderdaad. Dat wordt de volgende blog: Domoticz --> InfluxDB --> Grafana, en wellicht ook MySQL--> InfluxDB --> Grafana voor de gas en electra standen.

Door Eric, zondag 22 mei 2016 13:39

Goede beschrijving.
Ik heb ook de ESP12 besteld. Alleen lukt het me niet om de documentatie te vinden. Suggesties zijn welkom

Door Tweakers user balk, zondag 22 mei 2016 22:37

Eric schreef op zondag 22 mei 2016 @ 13:39:
Goede beschrijving.
Ik heb ook de ESP12 besteld. Alleen lukt het me niet om de documentatie te vinden. Suggesties zijn welkom
Hi Eric, dankjewel. Wat voor documentatie bedoel je?

Door Eric, maandag 23 mei 2016 19:10

In de beschrijving wordt verwezen naar een document, met een link. Inmiddels blijkt die toch te zijn gedownload.
Opgelost.
Alleen is de handleiding in het chinees. Dat helpt niet echt 😀

Door Tweakers user Duci, donderdag 29 september 2016 08:27

Interessante blogpost!

Begrijp ik goed dat je de ESP12 "simpelweg" aansluit op de pinnen waar je normaal gesproken je USB TTL kabeltje op aan zou sluiten?

En die zwaardere voeding (wellicht domme vraag), is dat een must? Ik heb een OTGW via marktplaats gekocht, en die is natuurlijk al voorzien van een voeding, dus er af slopen lijkt me niet echt een optie..

Door Tweakers user balk, vrijdag 30 september 2016 15:00

Duci schreef op donderdag 29 september 2016 @ 08:27:
Interessante blogpost!

Begrijp ik goed dat je de ESP12 "simpelweg" aansluit op de pinnen waar je normaal gesproken je USB TTL kabeltje op aan zou sluiten?

En die zwaardere voeding (wellicht domme vraag), is dat een must? Ik heb een OTGW via marktplaats gekocht, en die is natuurlijk al voorzien van een voeding, dus er af slopen lijkt me niet echt een optie..
Yep, dat begrijp je goed. De "groene" foto heeft wat rood opgemarkeerd wat overeen komt met de aansluitingen op de ESP module. Ik heb ook nog een foto van het geheel er bij gedaan. Hij moest toch uit elkaar want de module werkte niet meer. GND was niet goed gesoldeerd :z

Volgens Thinkpad en anderen heb je een zwaardere voeding nodig. Wat kan er gebeuren? Oververhitting? Geen idee. Informeer anders even in dat topic. Je kan ook een Wemos D1 mini kopen; die kan je met een micro USB lader voeden.

Door Tweakers user Duci, maandag 3 oktober 2016 10:17

balk schreef op vrijdag 30 september 2016 @ 15:00:
[...]

Yep, dat begrijp je goed. De "groene" foto heeft wat rood opgemarkeerd wat overeen komt met de aansluitingen op de ESP module. Ik heb ook nog een foto van het geheel er bij gedaan. Hij moest toch uit elkaar want de module werkte niet meer. GND was niet goed gesoldeerd :z

Volgens Thinkpad en anderen heb je een zwaardere voeding nodig. Wat kan er gebeuren? Oververhitting? Geen idee. Informeer anders even in dat topic. Je kan ook een Wemos D1 mini kopen; die kan je met een micro USB lader voeden.
Dank voor het plaatje en je reactie! Zeer duidelijk. :)

Inmiddels is de ESP12 module onderweg. Ik heb in het topic geïnformeerd over de noodzaak van een grotere trafo, die lijkt er wel te zijn. Thinkpad heeft ook de trafo die jij hebt, en die van hem wordt 58 graden.

Ik ga de module aansluiten als hij binnen is en hou het in de gaten. Mocht ie te warm worden naar mijn zin dan desoldeer ik de oude trafo en zet ik er een andere op. Ik begrijp uit het topic dat dat vrij simpel is.

Door Onno, zondag 9 oktober 2016 22:17

Zeer interessant blog. Heb nu zelf een ESP01 eraan gehangen, en vanaf mn laptop kan ik netjes met OTMonitor verbinden. Ook wanneer ik telnet naar <esp01-ip> port 23. Echter wanneer ik hem toevoeg aan Domoticz, met <IP> en port 23, dan lijkt daarna niet zo heel veel te gebeuren. Device wordt onder hardware toegevoegd als:
"OpenTherm Gateway with LAN interface
Version: -- Setup"

That's it. Als ik op setup klik, dan krijg ik alleen een pagina met 'Outside Temperature Sensor" en dan geeft ie m'n bestaande sensors weer, met daaronder een veld "Command:"

Mis ik iets? Onder 'setup > devices' is ook niets erbij gekomen.
Via USB werkte het iig als een trein.

Any help welcome.

Door Tweakers user balk, woensdag 12 oktober 2016 13:54

Onno schreef op zondag 09 oktober 2016 @ 22:17:
Zeer interessant blog. Heb nu zelf een ESP01 eraan gehangen, en vanaf mn laptop kan ik netjes met OTMonitor verbinden. Ook wanneer ik telnet naar <esp01-ip> port 23. Echter wanneer ik hem toevoeg aan Domoticz, met <IP> en port 23, dan lijkt daarna niet zo heel veel te gebeuren. Device wordt onder hardware toegevoegd als:
"OpenTherm Gateway with LAN interface
Version: -- Setup"

That's it. Als ik op setup klik, dan krijg ik alleen een pagina met 'Outside Temperature Sensor" en dan geeft ie m'n bestaande sensors weer, met daaronder een veld "Command:"

Mis ik iets? Onder 'setup > devices' is ook niets erbij gekomen.
Via USB werkte het iig als een trein.

Any help welcome.
Hi Onno, dus als ik het goed begrijp heb je, als je jouw OTGW aansluit via USB wel een Type "Thermostat"/Sub type "SetPoint" Device? Maar als je jouw OTGW via Lan interface aansluit niet? Dat is eigenaardig. Welke ESP firmware heb je draaien? Wat geeft de ESP terug als je 'PS=1' via telnet er heen stuurt? Domoticz zal automatisch dit terug zetten naar PS=0. Je kan overigens niet een telnet verbinding open zetten en een connectie met Domoticz hebben. Een van de twee zal falen. Ik gebruik esp-link en die heeft een seriële console zodat je de output in de gaten kunt houden.

Door Tweakers user boekhout331, donderdag 13 oktober 2016 10:05

Is alleen de voeding vervangen genoeg? of moet de 7805 spanningsregelaar ook nog vervangen worden?

Door Tweakers user balk, donderdag 13 oktober 2016 21:24

boekhout331 schreef op donderdag 13 oktober 2016 @ 10:05:
Is alleen de voeding vervangen genoeg? of moet de 7805 spanningsregelaar ook nog vervangen worden?
Volgens Thinkpad moet ook de 7805 vervangen worden.

Door Tweakers user boekhout331, vrijdag 14 oktober 2016 07:22

Ik vraag het omdat ik op de foto een 7805 zie zitten.
De 7805 kan trouwens 1 A en in de blog van Thinkpad wordt een RECOM R-78E5.0-0.5 DC/DC-converter genoemd die maar 500 mA kan leveren.
Dat stukje is mij dus niet echt duidelijk. (7805 vervangen door een R-78E)

Reageren is niet meer mogelijk